Wonen in Het Vertrouwde Dorp
Wanneer u verhuist naar uw huurappartement in Het Vertrouwde Dorp, dan wordt u onze nieuwe buurman of buurvrouw.
U woont in één van de 30 ruime 2-kamer appartementen; deze zijn minimaal 50m2. Verhuist uw partner mee? Ook dat kan. Uw appartement richt u naar eigen inzicht in, zodat het echt als thuis voelt.
Het gebouw heeft een kleinschalige- en overzichtelijke uitstraling van een “dorp”. Zo komen alle appartementen uit op het Dorpsplein, waarbij u niet de indruk heeft in een zorginstelling te wonen. Dit werd laatst verrassend bevestigd door een aspirant bewoner die, na het zien van de foto van het gebouw, vroeg waar toch het verpleeghuis was.
Bij Het Vertrouwde Dorp gaan wij, samen met u, op zoek naar de optimale balans tussen privacy en veiligheid. Ter ondersteuning hiervan kunnen wij onder andere gebruik maken van speciaal ontwikkelde zorgdomotica (technische toepassingen specifiek toegepast om het leven van ouderen veiliger en prettiger te maken).
Het Dorpsplein
Vanuit uw appartement komt u op het Dorpsplein. Dit is een overdekt atrium. Heeft u zin in een kopje koffie, neem dan plaats op ons dorpsterras. Maak een praatje, lees een krant of geniet van de vogeltjes. Er valt hier altijd iets te beleven, of u nu alleen op pad gaat of samen met anderen. Of loop eens binnen bij het Dorpshuis.
Het Dorpshuis
In het Dorpshuis vindt u de gemeenschappelijke leefruimtes, zoals: woonleefkeuken, bibliotheek, achterkamer en serre.
De leefruimtes hebben allemaal een eigen sfeer, kleur en inrichting. Houdt u van koken of bakken? In de Woonleefkeuken kunt u de kok helpen. Wilt u helpen met het koffie schenken of de was opvouwen? Ook dit is hier mogelijk. Bent u op zoek naar een nieuw boek? Neem een kijkje in de Bibliotheek. Een goed gesprek voeren of herinneringen ophalen doen wij hier ook. Bent u toe aan niets doen? Neem dan plaats bij de openhaard, of geniet in de Serre van de tuin en het uitzicht op de Houtensewetering. Ook in de Achterkamer komt u helemaal tot rust. Of luister hier naar uw favoriete muziek. Familie en vrienden zijn ook hier van harte welkom.
Wilt u even alleen zijn? U bent zo terug in uw eigen appartement, uw thuis.
Elk mens is anders. Een vaste activiteitenprogramma is er niet, maar u kunt aan veel activiteiten deelnemen, spontaan of georganiseerd. Elke dag kan zo anders zijn.
De tuin en omgeving
Het gebouw ligt in een grote tuin van 4.000 m2. Hier kunt u niet alleen heerlijk wandelen, maar onderweg ook even uitrusten op één van de terrassen. Heeft u groene vingers? In de pluktuin oogst u groente, kruiden, fruit of plukt u een boeketje. Wilt u helpen met het verzorgen van de kippen, konijnen, geiten of wordt u blij van het rapen van eieren? Helpt u mee de was ophangen? U weet het: “niets moet, alles mag!”.
Het is heerlijk wandelen op de Houtensewetering, of naar het Oude Dorp. Wij gaan graag met u mee.
Kortom, iedere dag biedt Het Vertrouwde Dorp u vele mogelijkheden om een leuke, zinvolle of betekenisvolle dag te ervaren. Het is dan ook onze overtuiging dat u hierdoor minder stress en meer rust ervaart, waardoor de kwaliteit van leven toeneemt.
Financiën
Het Vertrouwde Dorp vindt dat goede zorg in een mooie woon- en leefomgeving betaalbaar moet zijn. Ons woonzorgconcept is gebaseerd op mensen met een vorm van dementie, die een indicatie hebben voor zorgprofiel VV04, VV05 en VV06 (met een onderliggende vorm van dementie).
Wonen en zorg gescheiden
Bij Het Vertrouwde Dorp is de financiering gescheiden tussen wonen en zorg.
Elke bewoner betaalt huur voor een 2-kamerappartement met woonkamer en pantry, slaapkamer en badkamer. Daarnaast brengen wij servicekosten in rekening voor onder andere eten en drinken, schoonmaken en was, activiteiten en diverse faciliteiten betaald worden. Wij gaan er vanuit dat u hiervoor de beschikking heeft over een AOW, een aanvullend pensioen of eigen vermogen.
Uw zorg wordt bekostigd vanuit de Wet langdurige zorg. Op basis van volledig pakket thuis (VPT). Daarnaast betaalt u de lage eigen bijdrage aan het CAK, waarvan de hoogte afhankelijk is van uw inkomen en vermogen. Via de website van het CAK kunt u een proefberekening maken.
Is de diagnose van een vorm van dementie gesteld, dan kunt u een indicatie voor Wlz-zorg aanvragen. Deze indicatie vraagt u aan via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Voor meer informatie over het aanvragen van een indicatie kunt u terecht bij uw huisarts, casemanager of uw wijkverpleegkundige.